Kjøle- og fryserom

Molliesafe ble løsningen

Markedssjef Kjell Gunnar Nyhaug og viser fram plastskinnesystemet Molliesafe. – Det er enkelt å montere, sier han.

Foto: Mona Sprenger

Norskutviklet teknologi fjernet fukt fra svensk kjøle- og fryserom. Det reduserte energiutgiftene betydelig.

Skrevet av Mona Sprenger

– Se her er det helt tørt. Før brukte det å stå vann her. Etter at vi fikk installert Molliesafe har vi ikke hatt noen problemer med kjøle- og fryserommet, sier May Britt Kränglin og viser oss rundt på veikroen Örnen som ligger like utenfor Örnsköldsvik i Västnorrland i Sverige.

Første i verden

Det er bare halvannet år siden den svenske veikroen, som den aller første i verden, installerte den norsk utviklede teknologien Molliesafe. Det er et enkelt system som er utviklet av den norske gründeren og byggmesteren Gunnvald Harila for å fjerne fukt fra bad, kjellere, kjøle- og fryserom. Teknologien er patentert i 14 land.

– Fukt og isproblemene vi hadde ble borte over natten. Tidligere stod avisingsaggregatet og gikk hele tiden, og isen som dannet seg måtte hakkes vekk. I tillegg slet vi med kondens og fukt. Nå er dette historie! Dette er helt utrolig, forteller kroeieren.

Kostbart problem

Kränglin har drevet veikro hele sitt liv hvor problemet med kjøle- og fryserom er en kostbar del av hverdagen.

– Jeg har fått installert den ene løsningen etter den andre for å forsøke å ordne opp i dette. Jeg aner ikke hvor mye penger jeg har brukt på løsninger som ikke har fungert. Slik har det vært alle de andre stedene jeg har jobbet også, og jeg har jobbet over hele Sverige.

Møtte norsk gründer på ferie

Løsningen på problemet dukket opp på ferie i Spania for snart to år siden. Her møtte Kränglin gründer av Tromsøselskapet Molliesafe, Gunnvald Harila. I 40 år har han jobbet som håndverker og takstmann. Nå har han startet opp selskapet Molliesafe som kan tilby et enkelt system for å fjerne fuktproblemer fra våtrom, kjellere, kjøle- og fryserom.

– Dette ble jeg veldig interessert i, og jeg spurte Gunnvald om jeg kunne få prøve ut Molliesafe på Vägkro Örnen. Det fikk jeg, som den aller første i verden.

En magnet på fuktighet

Molliesafe leverte og monterte utstyret i kjøle- og fryserommet på Vägkro Örnen, og var ferdig installert til 1. juli 2016.

– Vägkro Örnen er den første i verden med å prøve ut Molliesafe i kjøle- og fryserom, sier markedssjef i Molliesafe Kjell Gunnar Nyhaug, og viser fram plastskinnesystemet som er montert langs veggene i kjølerommet.

– Her ser du ventilene i skinnene godt. Kort fortalt er Molliesafe et plastskinnesystem med hull og vifter som monteres i baderom, kjøle- og fryserom. Gjennom plastskinnesystemet går det en strøm av konstant varm og tørr luft, som virker som en magnet på fuktigheten i rommet og tiltrekker seg den, sier Nyhaug, som fortsetter:

– Fuktigheten blir dratt inn og transportert ut av rommet. Systemet fungerer som en fønvind og bygger på prinsippet at naturen ønsker likevekt.

80 000 kroner spart

Resultatene etter monteringen lot ikke vente på seg:

– Vi har redusert de årlige energikostnadene med hele 68 000 kroner samt at driftsutgiftene har blitt redusert med 12 000 kroner etter at Molliesafe ble installert. Nå trenger ingen å hakke bort is, og avisingsaggregatet står ikke og går konstant lenger. Det er helt utrolig, forteller May Britt Kränglin.

Kjell Gunnar Nyhaug er positivt overrasket.

– Dette er svært interessant. Molliesafe er en enkel og effektiv teknologi som er utviklet for å fjerne fukt, at også energiutgiftene reduseres så mye er overraskende.

Enormt marked

Markedssjefen er nå opptatt av å få verifisert de gode resultatene fra vegkroa Örnen.

– Vi jobber blant annet med å få på plass et testanlegg for kjøle- og fryserom. Bad har vi testet siden 2013 med gode resultater. Disse tallene viser at vi har et stort marked. Det finnes enormt mange kjøle- og fryselager i samfunnet. Tenk bare på Norgesgruppen som har 2600 utsalgssteder. Hvert år igangsettes 200 000 nye bad. Molliesafe kan spare samfunnet for enorme summer årlig, sier han.

Dette er Molliesafe:

  • Enkle perforerte rørprofiler som legges i vegg og gulv i utsatte områder.
  • En vifte som trekker passe mengde luft gjennom rørprofilene og ut i regulært innemiljø.
  • Kan også tilknyttes eksisterende ventilasjonsanlegg i bygget.
  • Sensorer og intelligens som styrer viftebruk og overvåker fukt-tilstanden inne i konstruksjonen.

Etter at Molliesafe ble installert har kroeier May Britt Kränglin hatt ingen problemer med kjøle- og fryserommet. Det merkes på strømregningen. Foto: Mona Sprenger